Våra böcker - Några exempel:

PULS Miljöboken 4-6 (2017)

PULS Miljöboken förklarar på ett enkelt sätt varför och hur miljöproblem uppstår. Men här finns också förslag på hur vi tillsammans kan arbeta för att förbättra vår miljö.

- Faktatexter som engagerar
- Förklaringar av viktiga samband
- Förslag på aktiviteter

Boken kan beställas från Natur & Kultur

Tivedens nationalpark - från urtid till trolltid (2017)

Tivedens nationalpark, ett av Sveriges sydligaste urskogsområden, ligger mitt emellan Göteborg och Stockholm.

Det här är boken för den som vill lära känna och utforska Tivedens nationalpark, men också för den som vill veta mer om hur en gammelskog fungerar, om vilka djur, växter och väsen som bebor den, och om vilka människor som en gång befolkade de fattigaste utmarkerna.

En gång var Tiveden tillflyktsort för fredlösa som flydde från rättvisan, och blev känt som stigmännens och hedningarnas utmarker. Idag flyr folk hit för att undkomma det moderna samhällets tempo. Tivedens nationalpark är kärnan av medeltidens sägenomspunna tolvmilaskog. Här blev lite av urtiden kvar, i svindlande jättekast och skrovliga gammeltallar. Ingen lyckades riktigt tämja detta gråbergsrike som hela tiden vindlar uppåt och neråt, och aldrig bara är platt.

Text: Anna Froster. Foto: Fredrik Wilde

Boken kan beställas från Votum förlag

Växter i världen (2016)

I boken berättar biologen och författaren Anna Froster om 75 olika växter i världen. En del av växterna känner du säkert igen som brännässla och vitsippa men här finns också märkliga växter som äter insekter, rullande buskar, femtusenåriga träd och trollkarlsrötter.

Boken är indelad i åtta naturtyper: Staden, Öppna marker, Skogen, Sjöar hav, Berg, Polarområden och Öken.

Boken kan beställas från Natur & Kultur Läromedel.

Det som en gång var (2016)

"Det som en gång var" kretsar i text och bild kring frågan: Hur kan vi människor, med den kunskap vi i dag besitter, acceptera att vi rör oss mot en oåterkallelig förstörelse av vår egen livsmiljö? Bilderna i boken visar hotade naturmiljöer i Sverige, från Rönnbäcksnäset i Lappland till Ojnareskogen på Gotland.

Bokens titel antyder ett kliv framåt i tiden; till en tid när också dessa platser som de existerar idag enbart är ett minne av någonting som en gång var. Genom denna tidsresa görs också någonting i det förflutna tydligt, nämligen att det vi kallar framsteg ofrånkomligen är förknippat med förlust.

Text: Helena Granström Foto: Marcus Elmerstad.

Boken kan beställas från Natur & Kultur.

Potatis - Om pumatassar, kupning och obändig livsvilja (2015)

Denna potatisbibel sträcker sig från inkaindianernas dimhöljda berg till din egen trädgård. I huvudrollen en rotsak som har förändrat världen, räddat liv, skapat krig och tagit steget ut i rymden. Ändå började vår älskade knöl som bespottad invandrare.

Författaren och biologen Anna Froster berättar om potatisens innersta väsen, om myter och sanningar, om grannen Hannas tvåhundratjugo sorter, om hur du hittar din egen favorit och hur du lyckas bäst med den - från sättning till måltid. Hon bjuder också på de bästa potatisrecepten. Detta är den perfekta boken för den som vill ha koll på sin mat och sin jord.

Foto: Marcus Elmerstad

Boken kan beställas från Bokförlaget Max Ström.

Världar av liv (2013)

För Max Ström förlag har Anna skrivit texterna till Världar av liv, en jordenruntresa med bilder av Mattias Klum.

Ur baksidestexten: Mattias Klum tar oss i denna bok med på en resa till några av jordens mest spännande miljöer. Han berättar om savannernas rika djurliv och regnskogarnas myllrande värld. Vi följer med till Arktis och Antarktis och möter säregna varelser på Galápagosöarna. På 300 sidor och i 150 fantastiska bilder skildras jorden som det levande mirakel den faktiskt är.

Boken kan beställas från Bokförlaget Max Ström.

Den flamsäkra katten (2012)

Naturskyddsföreningens årsbok 2011 handlar om det absurda kemisamhälle som vi lever i. Anna har skrivit texterna tillsammans med miljöjournalisten Roger Olsson och kemisten Magnus Hedenmark.

Ur baksidestexten: Ingenting blir sig likt sedan mannen med den radioaktiva pistolen hälsat på hemma hos Anna. Hon ger sig ut på en upptäcktsresa som för alltid förändrar hennes - och läsarens - syn på allt från dammtussar och stekpannor till hårschampo och barnvagnar.

Boken kan beställas från Naturskyddsföreningen.

Hamra nationalpark - urskog i myrland (2011)

2011 kom boken om Hamra nationalpark som vi har gjort på uppdrag av Naturvårdsverket, som en del i deras serie om Sveriges nationalparker.
Ur baksidestexten: "Det märkligaste skogsområde, som inom Sveriges egentliga skogsområde ännu torde finnas." Så skrev två skogsforskare år 1903 om trakten kring Hamra nationalpark. Orörd skog var ovanligt redan då, och det har inte blivit vanligare. Att vandra in mellan gammeltallarna är en resa bakåt i tiden, till skogen så som den en gång var.

Text: Anna Froster Foto: Marcus Elmerstad

Boken kan beställas från Votum förlag.

Ensjölokarna- Jätteträdens skog (2009)

På uppdrag av Länsstyrelsen i Gävleborg gjorde vi boken om Ensjölokarna, som trycktes 2009. Utkom 2009 på uppdrag av Länsstyrelsen i Gävleborg. Ensjölokarna är ett naturreservat i Norra Hälsingland, en liten egendomlig spillra av urskog i ett hårt brukat landskap.

Ur baksidestexten: Jätteträdens skog är ett inbjudande porträtt av väldiga jättefuror och små hemlighetsfulla vattenspeglar. En vägledning längs Ensjölokarnas stigar och till att förstå mer om alla barrskogars liv.

Text: Anna Froster och Anders Delin Foto: Marcus Elmerstad

Boken kan beställas från länstyrelsen Gävleborg.

• Till sidans början